piątek, 23 listopada 2012

Ciasto marchewkowe.

Dzisiaj pragnę zwrócić się do Was z malutką prośbą. Nadal nie odnalazłam ciekawego przepisu na ciasteczka bożonarodzeniowe w klimacie piernikowym, ale niekoniecznie będące piernikami samymi w sobie. Bardzo by było miło gdyby można było je upiec np tydzień przed świętami... :-) Niekoniecznie mam gdzie składować leżakujące ciastka. :-) Wszystkie przeznaczone ku temu miejscówki będą zajęta przez moje ulubione pierniczki. :-) Swoją droga, nie wiem czy wiecie, ale w zeszłym roku przez przypadek jedno pudełko pierników zawieruszyło się, aż do Wielkanocy... Jakie one są pyszne jak poleżą te kilka miesięcy! Pychota! W sumie teraz żałuję, że nie upiekłam pierników we wrześniu .. Choć nie wiem czy coś by doleżało do Wigilii.... ;-)

Dziś taki mały wstęp do piernikowania. Dziś półsłodki nibypiernik z marchewki. Jego zaletą jest to, że jest zdrowszy nieco od tradycyjnych ciast, nie musi leżakować i smakuje naprawdę piernikowo. :-)


Myślę, że takim ciastem marchewkowym można spokojnie zastąpić piernik gdy zapomnimy o jego upieczeniu na kilka tygodni wcześniej przed Świętami. Wtedy proponuję cukier zamienić na miód by jeszcze bardziej podkreślić jego piernikowość. :)


Wiele osób ciasto marchewkowe ozdabia jeszcze polewą z kremowego serka. Ja postanowiłam ciasto zrobić w wersji lekkiej i dlatego proponuję jedynie lekko oprószyć je cukrem pudrem, albo i nawet jeść samo. Tak też jest pyszne... i mniej kaloryczne. :-)


Zobaczcie ile tu dobroci... mniam. A oto przepis. :-)

Ciasto marchewkowe
na dużą blaszkę

Składniki:
4 duże marchewki starte na tarce o drobnych oczkach
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
0,75 szklanki oleju rzepakowego
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 cukier wanilinowy
0,25 szklanki orzechów włoskich
0,25 szklanki migdałów
0,5 szklanki rodzynek
szczypta soli

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180'C. W dużym garnku ubij cukry z jajkami mikserem na wysokich obrotach przez 3 minuty. Ciągle miksując dolewaj olej. Gdy masa będzie jednolita dodawaj stopniowo mąkę  proszek i sól (na niższych obrotach miksera). Gdy masa będzie jednolita wyłącz mikser, dodaj przyprawy, marchewkę i wymieszaj wszystko łyżką na jednolitą masę. Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 min w 180'C.

Smacznego! :-)

8 komentarzy:

Endywia pisze...

Ja w zeszłym roku robiłam Lebkuchen (z przepisu bloga Caketime). Wyszły bardzo dobre i smakowały całej rodzinie. :-)

Kasia pisze...

od dawna przymierzam się do zrobienia tego ciasta, ale jakoś zawsze było mi nie po drodze ;) Twój przepis wydaje się dla mnie całkiem sensownie wykombinowany i myślę, że go wypróbuję, bo u mnie w domku bytują same łasuchy i muszę im nieco urozmaicić to łasuchowanie :)
pozdrawiam!
Kasia

chantel pisze...

uwielbiam marchewkowe :)

Hanna Mi pisze...

Dominiko, cieszę się bardzo. :-) Lebkuchen cudnymi są. :-)

Kasiu, mam nadzieję, ze wypiek się udał. :-))

Chantel, ja też! :-)

Przemysław Tolewski pisze...

Dla mnie bardzo zadziwiające zawsze było to jak można dodać marchewki do ciasta. Jak widać można i do tego wychodzi ono bardzo smaczne. Jeżeli ja mam ochotę na deser to wtedy bez najmniejszego problemu biorę jakiś przepis od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i zaczynam łasuchowanie.

Chuyên trang đi Mỹ pisze...

Tuolumne, California, đất nước vàng Yosemite USA Mỹ
5 hành trình cho một chuyến đi xa xỉ ở California Hoa Kỳ
Đôi nét về Empire State Building New York
Vé máy bay đi mỹ: Company Page Admin | LinkedIn
Vé máy bay đi Mỹ du lịch
Du lịch mộng mơ Nam California Mỹ
Kinh nghiệm du lịch New York
Đi chợ trời trên đất USA
Vé máy bay đi Mỹ - khám phá Great Smoky
Vé máy bay đi Mỹ giá bao nhiêu tiền

FIFA pisze...

바카라사이트
Very soon this website will be famous among all blogging and site-building people, due to it's nice posts

FIFA pisze...

스포츠토토 Thank you for the good writeup. It in fact was
a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from
you! By the way, how could we communicate?