niedziela, 18 listopada 2012

OKIDOKI: Kotlety ziemniaczane i Zupa soczewicowa.

Moi Kochani, nawet nie wiecie jak ciężko było mi wytrzymać, gdyż... Dania z obecnej karty z OKIDOKI były przygotowane jeszcze w październiku, ale sezon dyniowy sprawił, że krem z dyni królował w OKIDOKI jeszcze do soboty... Ale teraz mogę oficjalnie zaprosić Was na zupę soczewicową (zarówno w wersji wegetariańkiej jak i wegańskiej) oraz na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym (z białym winem i estragonem). Mam nadzieję, że lubicie takie klimaty i każdy znajdzie coś miłego dla siebie. :-)

Oto 1 strona z menu w OKI DOKI - kliknij a zobaczysz ją w oryginalnym rozmiarze. :-)


Przepis na zupę soczewicowa pojawił się już wcześniej tutaj. Dla przypomnienie pozwolę sobie na jego powtórzenie. :-)


Zupa z czerwonej soczewicy
na 3-4 osoby

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 puszka krojonych pomidorów
sól
pieprz
tymianek suszony
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny

Przygotowanie:

Ugotować bulion warzywny. Cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć na małej ilości oleju. Dodać soczewicę i pomidory. Podusić wszystko na patelni. Dodać do bulionu i dokładnie wymieszać. Dusić wszystko po zagotowaniu przez 20 min często mieszając. Podawać z łyżką śmietany lub jogurtu, posypać tymiankiem. :)

A kto ma ochotę na pyszne ziemniaczane kotlety? :-)


Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym (z estragonem i białym winem)
na 4 osoby

Składniki:

2 kg ugotowanych ziemniaków
3 jajka
1,5 szklanki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
na sosik:
2 cebule cukrowe
30 dag pieczarek
2-3 łyżki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
100 ml śmietany 18%
sól
pieprz
estragon

Przygotowanie:

kotleciki:
Ugotować ziemniaki. Ostudzić. Zmielić na maszynce. Dodać mąkę, jajka, sól, pieprz. Wymieszać. Uformować wałek, podzielić go na plastry. Uformować kotleciki. Obtoczyć w mące. Smażyć na niezbyt rozgarznym oleju.
sosik:
Obrać, pokroić cebule i pieczarki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić na niego cebulę. Zeszklić. Dodać do garnka pieczarki. Dusić razem parę minut, często mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę, wino i estragon. Dobrze wymieszać.
Kotlety podawać polane sosem.

Smacznego! :-))

2 komentarze:

Majana pisze...

Haniu, całość prezentuje się wyśmienicie. Na taki obiadek bym się skusiła:)
Pozdrawiam.

poswix pisze...

Dziękuję zapraszam zetem do Białegostoku. :-)))))