środa, 26 września 2012

Kurczak w 3 pieprzach z grillowaną marchewką. Otwarcie OKI DOKI.

Ci, którzy śledzą mnie czasem na Facebooku pewnie już wiedzą, że od pewnego czasu współpracuję z pewną restauracją. Jej nazwa to OKI DOKI, pięknie prawda? :) Ale do rzeczy. Moja współpraca polega na tym, że jedna strona w menu to potrawy wymyślone i opracowane przeze mnie. :-) Dodatkowo, żeby goście się nie znudzili moja strona będzie co miesiąc wymieniana, czyli moim zadaniem na każdy miesiąc jest opracowanie przepysznej zupy i walącego na kolana 2 dania. ;-) W tym miesiącu (jako mój debiut) proponuję pyszną Zupę Krem z Dyni oraz jedno z moich ulubionych dań czyli Kurczaka w 3 Pieprzach na Grillowanej Marchewce. Pyszności. :-) A oto jak wygląda moja strona w karcie:


Po otworzeniu w nowym oknie kartka jest większa i lepiej widać napisy. :-)

Oficjalne otwarcie OKI DOKI jest już jutro. :-) Dlatego bardzo chciałabym Was wszystkich zaprosić na mój restauracyjny debiut do restauracji OKI DOKI na jutrzejszy wieczór na godzinę 18. :-) Restauracja mieści się w Białymstoku przy ulicy Nowy Świat 2. Zapraszam serdecznie! Po za doznaniami kulinarnymi zaplanowany jest wernisaż wystawy fotograficznej. :-) Zatem mnóstwo atrakcji! 

Po za tym koniecznie zajrzyjcie na FanPage'a OKI DOKI na Facebooku - KLIK!

Jednak dla tych, którzy do OKI DOKI nie dojadą mam przepis na mojego ulubionego kurczaka (o zupie pisałam już wcześniej - tu). Zatem lecimy. :-) Zdjęcie ma dość oryginalne kolory gdyż było robione Ajfonem właścicielki restauracji na chwilę po przyrządzeniu go na 'próbę'. :-)


Kurczak w 3 pieprzach na grillowanej marchewce
na 1 porcję
UWAGA! Niezbędna jest patelnia grillowa lub grill elektryczny. :-) Przydatna też będzie folia aluminiowa.

Składniki:
filet z kurczaka
olej rzepakowy
mieszanka kolorowego pieprzu (firmy na 'K' mają całkiem sympatyczne ;-)
marchewka
sól
natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Filet z kurczaka posolić oraz obsypać ogromną ilością pieprzu kolorowego (na zdjęciu te czarne punkty na kurczaku to właśnie pieprz). Zalać łyżką lub dwoma oleju rzepakowego (tak by olej pokrył cały filet) i wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie marchewkę obrać i pokroić w słupkoplasterki (mój własny neologizm) i lekko posolić, pokroić natkę pietruszki. Po upływie tego czasu kurczaka i marchewkę grillować na grillu elektrycznym lub przy użyciu patelni.  Gdy mamy grill  układamy folię aluminiową na ruszcie i wkładamy tam posoloną marchewkę i grillujemy aż będzie miękka, a z drugiej strony rusztu, także w foli, grillujemy kurczaka. Kto ma ten sprzęt na pewno dobrze wie o co chodzi i co jak i z czym. ;-) Natomiast jeśli mamy patelnię grillową to musimy także sięgnąć po patelnię zwykłą (do usmażenia kurczaka - no trudni nie będzie tych pięknych rowków). Czyli marchewkę grillujemy na patelni na niedużym ogniu pod kołderką z folii aluminiowej (by nie wysychała, nawet można skropić ją od czasu doc zasu wodą by się lekko naparowała), a kurczaka smażymy z obu stron na złoto na patelni zwykłej. :) Wszystko układamy na talerzu. Marchewkę posypujemy świeżym pieprzem i włala!

Smacznego i jeszcze raz zapraszam do OKI DOKI! :-)

4 komentarze:

Marta pisze...

Rewelacyjny pomysł! Gratulacje i powodzenia nowej knajpce:)

Ewelina Kowalska pisze...

tego kurczaczka to bym zjadła:)

poswix pisze...

Dziękuję Paniom bardzo. :-)))

Ola Laj pisze...

grillowana marchewka - rewelacja! z kurczaczkiem komponuje się świetnie ;) w ogóle grillowany kurczak to pychotka jest http://www.zgrilla.pl/category/kurczak-z-grilla/piers-z-kurczaka-z-grilla/
:)))