środa, 3 października 2012

Kulinarki w programie 'Konik'. Ciasto śliwkowe.

Moi Kochani! Moi Wspaniali! Z radością i pełna dumy donoszę, że Kulinarki można obejrzeć w programie Konik produkowanym przez telewizję Białystok. :-) Jest to program poświęcony pasjonatom. My opowiadamy o tym  jak bardzo kochamy gotować, blogować i spędzać ze sobą czas. :-) Zapraszam do obejrzenia paragramu na stronie Telewizji Białystok. :-)

A tu kilka kadrów... :-)


To ja. Układam ciasto śliwkowe na pięknym szklanym talerzu. :-)


Oto Edyta, Magda i Ewa. :-) Przygotowują pyszne placuszki drożdżowe. :-)

A tutaj z Sylwią. Nawet w Trywieży mamy Internet! :-)

A teraz pora na przepis. :-) Przepis na ciasto z programu. :-) Zdjęcia ciasta wykonała Sylwia [oczywiście zawsze muszę zapomnieć o aparacie gdy jest najbardziej potrzebny :)], która prowadzi bloga Z miłości do jedzenia, który serdecznie Wam polecam. :-))


Sylwia to ma oko, co nie? :-)


Przepis pochodzi o koleżanki mojego Lubego, Joli. Jolu! Nie wiem jak Ci za niego dziękować! :-))))) Dzięki, dzięki, dzięki! :-))))) Ciupkę tylko zmieniłam z kruszonką i ilościami cukru. :-)

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
0,75 kostki margaryny 250 g/1 kostka masła 200 g
4 jajka
2 szklanki mąki czubate
0,5 szklanki cukru
0,33 szklanki mleka
1 kieliszek rumu/1 zapach rumowy
0,5 kg śliwek
2 jabłka
2 łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki cynamonu
cukier wanilinowy
kruszonka:
3 łyżki cukru
0,5 szklanki mąki
3 łyżki masła

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jajku nadal ucierając. Dodać rum lub zapach. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodawać do masy stopniowo ubijając mikserem na średnich obrotach. Dodać mleko. Wymieszać mikserem na jednolitą masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki poprzekrawać na pół i wyjąć z nich pestki (tę czynność można wykonać wcześniej) i układać na cieście skórką do dołu (brzuszkami do dołu). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do jabłek wiórki, cukier wanilinowy i cynamon. Dobrze wymieszać. Jabłka układać łyżeczką do herbaty na śliwkach. Z podanych składników ręcznie wykonać kruszonkę. Posypać nią ciasto.
Piec 55 minut w temperaturze 185'C.
Przepyszne na drugi dzień. :-)

Smacznego! :-)

8 komentarzy:

Basia pisze...

Smak dzieciństwa, kiedy podobne ciasto piekła Babcia :-)
Pozdrawiam serdecznie!

sylwiam7 pisze...

Acha, ta Sylwia to jest super ;)) I tak Twoje "hyhyhy" jest najlepsze :)) Uwielbiam :D

asieja pisze...

sławne kulinarne blogerki :-)))

Majana pisze...

Pysznie to ciacho wygląda. :)
Fajnie Wam razem. Pozdrawiam ciepło.

Truscaveczka pisze...

Wszystko fajnie, tylko czemu filmik jest na tym kretyńskim silverlight? Tylko dla Płacących Za System? :/

poswix pisze...

Basiu, miło mi to czytać. :-) Pozdrawiam!

Sylwia :-*!

Asiejo, haha dziękujemy! :-D

Majano, dzięki. :-)

Truz, bo lajf is a bicz. :-)

Kociafrania pisze...

Mieszkam Suwałkach więc po sąsiedzku.Serdecznie gratuluję sukcesów,życzę dalszych,program będę oglądać.Pozdrawiam-kociafrania

poswix pisze...

Dziękujemy, dziękujemy... :-) Białystok pozdrawia Suwałki. :-)