Przepis na Lubkuchen chodził za mną już długo... Szczególnie, ża kusił nim niejeden blog. Dlatego dziś jest bardzo odtwórczo, ale i bardzo pysznie! Lebkuchen są genialne. Wypróbujcie - naprawdę warto! :)
Przepis pochodzi oczywiście z bloga naszej wspaniałej Dorotus76 - klik. :-) Zapewne wiele z Was wie, że to absolutnie magiczna kopalnia przepisów na cudowne wypieki. Bardzo polecam, bo nigdy się na nich nie zawiodłam. :-))
Lebkuchen
oczywiście zrobiłam troszeczkę inaczej - moje uwagi w nawiasach
Składniki:
na około 30 sztuk
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdalów [zmieliłam cale migdały bez skórki przy uzyciu blendera]
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika [u mnie Kotanyi]
- 1 łyzeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki drobno posiekanej kandyzownej skórki pomarańczowej i cytrynowej [pominęłam - rodzina nie lubi - zamiast tego zrobiłam cukier cytrynowy]
Przygotowanie:
Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.
W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut [w moim przypadku po 12 minutach były gotowe, ale chyba mój piec jest wyjątkowo szybki] (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.
Smacznego!
16 komentarzy:
oo to kolejna rzecz na mojej liscie, musze w koncu je zrobic. twoje sa swietne.
Bardzo mi się podobają :) Wyglądają jak maleńkie puszyste guziczki :)
Wlasnie wyjelam je z piekarnika...no coz... mi niestety nie wyszly :( Prawie nie urosy i popekaly na wierzchu. Nie rozumiem czemu bo wszystko robilam wg przepisu. Byc moze to kwestia piekarnika...
Twoje pierniczki wygladaja przecudnie. Moze nastepnym razem mi tez sie uda :))
Pozdrowienia.
Bernadeta, dziękuję. :-) Nie mogę się doczekać kiedy pokażesz swoje na blogu. :-)))
Poluś, dziekuję Ci bardzo, bardzo! :-) Bardzo urocze porównanie. :-D
Majeczko, nie wyszły? Ojej, zdarza się. :-( Może to kwestia mąki, albo innego składnika...Myślę, że gdy powtórzysz wszytsko będzie super. :-) Trzymam kciuki i nie martw się! Ciasteczka owsiane wyszły Ci wspaniale! :-)
Wyglądają na takie mięciutkie, myślę, że te podbiłyby moje serce.
Uwielbiam je. Są pyszne. Wspaniale Ci się upiekły:)
Uściski:*
Zastanawiam się, czy by też ich nie zrobić:) Kuszą już od dawna;) Przepyszne muszą być:)
pieknie u Ciebie wygladaja:)
wygladaja z j a w i s k o w o ...
jakos nigdy nie pieklam, a i w tym roku nie mialam ich w planach ;))
Ja się zgłaszam, co jeszcze nie piekłam ;) Ale wyglądają bosko...
Dusia, dziękuję dziękuję. :-) Pozdrawiam! :)
Majanuś, dziękuję Ci! Buziaki! :-)
Tyna, zrób, zrób koniecznie! :-) Nie będziesz żałować! :-))
Aga, miło mi to.. czytać. :-))
Miss_coco, dzięęęęki! :-))) Spróbuj - warto. :-)
Arven, upiecz, upieecz! Będzie pysznie! :-)
Piękne! Bardzo je lubię. Wyglądają cudownie :).
Dla mnie święta to głównie smak pierniczków :)
Ja też piekę. :) Śliczne są.
Radosnych, smakowitych Świąt Bozego Narodzenia Haniu!:)
Aż Ci zaczęłam zazdrościć tych ciastek... ;)
A ja jeszcze nie piekłem ale chyba trzeba będzie upiec jak tak wszyscy pieką :) pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nowym roku :)
Prześlij komentarz