piątek, 3 października 2008
Muffinki jabłkowo-cynamonowe.
Z okazji rozpoczęcia nowego roku akademickiego (już 4 w mojej karierze) postanowiłam upiec moje ulubione muffinki jabłkowo-cynamonowe. Jestem pewna, że nadchodzący rok akademicki będzie udany bo jak może się nie udać coś co zaczyna sie tak przepysznie... :-)
Pozdrowienia dla wszystkich studentów! :)
Przepis:
Składniki suche:
1 szklanka mąki z wielkim czubkiem
niepełne pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Składniki mokre:
1 jajko
0,75 szklanki mleka
5 łyżek roztopionego masła
Wkładka owocowa:
1 duże jabłko pokrojone w kosteczkę
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200'C. Przygotować foremkę i powkładać papilotki. Wymieszać składniki suche i mokre oddzielnie. Wlać mokre do suchego. Połączyć. Dodać jabłka. Przełożyć ciasto do foremek. Piec 25-30 min.
Smacznego. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Cieszę się, że nareszcie coś ruszyło :) Muszę piekarnik skołować, no :) Mniam :D
ile muffinów wychodzi z tych proporcji? Brzmi pysznie, ale nie mam czasu, żeby wypróbować, a szybko potrzebuję ilości niemal hurtowej ;-)
Prześlij komentarz