Przepis pochodzący z książki jest bardzo prosty, jednak na moje oko jest tam trochę za słodko. Nie będę cytowac Marka Łebkowskiego. Podam opracowane w drodze ekperymentu proporcje. :-)
Składniki:
- 0,5 rulonu ciasta francuskiego
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 0,5 garstki sieknych rodzynek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki pliski(koniaku)
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozmrozić. Nagrzać piekrnik do temperatury 220'C.
2. Rozpuścić masło. Dodać łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać.
3. Rozwinąć ciasto na płasko. Posmarować je rozpuszczonym masłem. Posypać cynamonem i rodzynkami. Zwinąć w rulon. Kroić w kawałki o grubości mniej więcej 1,5 cm.
4. Piec 15 min w temperaturze 220'C.
5. Koniak lub pliskę wymieszać z cukrem. Za pomocą pędzelka nanosić miksturę na gorące ciasteczka.
6. Ostudzić i podawać.
Smacznego. :-)
- 0,5 rulonu ciasta francuskiego
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 0,5 garstki sieknych rodzynek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki pliski(koniaku)
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozmrozić. Nagrzać piekrnik do temperatury 220'C.
2. Rozpuścić masło. Dodać łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać.
3. Rozwinąć ciasto na płasko. Posmarować je rozpuszczonym masłem. Posypać cynamonem i rodzynkami. Zwinąć w rulon. Kroić w kawałki o grubości mniej więcej 1,5 cm.
4. Piec 15 min w temperaturze 220'C.
5. Koniak lub pliskę wymieszać z cukrem. Za pomocą pędzelka nanosić miksturę na gorące ciasteczka.
6. Ostudzić i podawać.
Smacznego. :-)
5 komentarzy:
Och, jakie piękne są te ślimaczki! I z moim ukochanym cynamonem , mniamku! :)) Nie dziwię się, ze tak szybko znikały :)
Pozdrawiam
w lodówce mam ciasto francuskie, które nie ubłagalnie zbliża się do terminu swojej przydatności, a dzisiaj kupiłam paczuszkę cynamonu.. chyba już wiem co z tego zrobię :-)
Mniam :)! Cynamon, rodzynki i jabłuszka otoczone ciastem francuskim! Mmm, porwałabym sobie parę takich ślimaczków ;)...
Pozdrówka :)
Ojej, bez jabłuszek. Ale może warto wypróbować i jabłuszka... :-)
wow, to wygląda naprawdę pysznie! i do tego wykwintnie. Nice :)
pzdr,
Ally
Prześlij komentarz