sobota, 14 lutego 2009
Rogaliki.
To już kolejna odsłona chwilowej fascynacji ciastkami, ciasteczkami oraz wszystkimi innymi słodkościami na jeden kęsik. Jednak niedługo koniec. Założyłam sobie, że wraz z końcem karnawału postaram się zmienić nieco moje zainteresowania... Robię się strasznie monotematyczna. Obawiam się, że nikt już mnie nie będzie chciał oglądać ani czytać jeśli nie zacznę sięgać po nowe tematy i przepisy. Bardzo, bardzo bym tego nie chciała. A tak prawdę mówiąc to trochę mi za słodko...
Rogaliki maja trzy różne nadzienia. Marmolada. Twarda, wieloowocowa, mało się nie przewróciłam gdy na jej opakowaniu przeczytałam, że na 100g produktu zawiera 60 g cukru... Jabłuszka i rodzynki plus cynamon i kardamon. Kolejny objaw popadnia w pewną obsesję. Czekolada mleczna. Od dawna zajdam się czekoladą gorzką, więc mleczna nieco zawróciła mi w głowie... Jednak nie martwcie się. Mam odrobinę przyzwoitości. Ciasto rogalikowe jest w zupełności bez cukru. Niemniej, dziś bardzo posłodziłam sobie życie. Czasem trzeba. :-)
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
1 kostka masła extra
1 szklanka śmietany 18%
nadzienienia
marmolada
jabłuszka z rodzynkami doprawione kardamonem i cynamonem
mleczna czekolada
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Z mąki, masła i śmietny zagnieść ciasto. Na 2 godziny schować do lodówki.
2. Rogrzać piec do 180'C. Przygotować nadzienia: pokroić w kostkę marmoladę, połamać czekoladę, pokroić jabłuszka i połączyć z przyprawami oraz rodzynkami.
3. Ciasto podzielić na kulki wielkości pięści. Rozwałkować na okrągłe placki. Każdy placek podzielić na 6 trójkątów. Wybrane nadzienie zawijać w trójkąty.
4. Piec 20-30 minut, aż będą złote. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego. :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
czy mogłabym..
poczęstowac się takim jednym
z jabłuszkiem cynamonem i kardamonem?
proszę :-)
takie są śliczne
Te jablkowe z cynamonem i kardamonem musialy pieknie pachniec. Uwielbiam takie polaczenie.
pozdrawiam karola
Kuszace, naprawde kuszace:)
Prawdę mówiać są niesłodkie... I dlatego jabłuszkowe trzeba pocukrzyć. :-) Wtedy są smaczne. :-)
Wyglądają pysznie:)
Z nadzieniem jabłuszkowo-cynamonowym poproszę :))
A ja tam jestem dość monotematyczna, non stop słodkości u mnie,ale tak jest super słodko i pysznie hy hy ;))
Pozdrawiam CIę:)
ja mogę takiego niesłodkiego
niepocukrzonego
wszystko mi jedno
(;
o, a ja mam takie same talerzyki hen daleko, w domu rodzinnym. i mama takie rogaliki robiła. i pachniało wtedy w kuchni, że hoho
:)
poswix w sentymenty mnie zawiodłaś :) chyba sięgnę po pączka :) no, chyba, że zaprosisz na rogaliki :D chętnie się piszę :)
pzdr!
Ally
Ale wszystkie juz wyjedli :-) Zawsze można odwiedzić rodzinę albo spróbowac własnych sił przy rogalikowaniu. :-D
Prześlij komentarz