Gdy gotujemy wywar warzywa zazwyczaj wrzucamy w całości. Jednak w tym przepisie warto pokroić je w plasterki, gdyż skróci to czas gotowania i pozwoli na łatwe miksowanie. :-) Po prawej warzywa świeżo pokrojone, po lewej zalane litrem wody. :-)
Ten przepis jest kolejnym dowodem na to, że silikonowe formy na muffinki to absolutne mistrzostwo świata. Dzięki nim mogłam poporcjować wywar w porcje idealne na jedną osobę. Po za tym, bajecznie łatwo wydobyć z nich zamrożone porcje. Polecam wszystkim. :-)
Pamiętajcie także o dwóch rzeczach. Pierwsza, przed pierwszym mrożeniem napełnione wywarem foremki nakrywamy folia spożywczą. Druga, po zamrożeniu każdą porcję pakujemy do oddzielnej torebeczki zawiązujemy ja i chowamy wszystkie do pudełka szczelnie zamykanego. Dzięki temu będą dłużej świeże i nie podłapią innych zapachów z lodówki/zamrażarki. :-)
Pierwowzorem był przepis z bloga Jaskinia Smaku. Swoją drogą jest to strasznie fajowy blog, polecam przestudiowanie wszystkich przepisów. :-) Ja zrobiłam proporcje i listę składników na swoją modłę, oczywiście. ;-)
Kostki warzywne 'bulionetki'
na 12 dużych i 16 małych porcji
Składniki:
2 duże marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
1 litr zimnej wody
ziele angielskie i ziarenka pieprzu (policz ziarenka by później wyłowić wszystkie przed miksowaniem)
listki laurowe
0,5-1 łyżeczka soli morskiej (do smaku) + ewentualnie pieprz czarny mielony
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Przygotuj foremki muffinkowe i na lód. Do dużego garnka wlej wodę. Umyj obierz i pokrój warzywa na drobne kawałki. Wrzuć do garnka. Dodaj przyprawy. Gotuj 40 min pod przykryciem na małym ogniu. Po 30 min dodaj sól i olej. Po ugotowaniu wyjmij ziarenka i listki. Zmiksuj na jednolitą masę blenderem. Przełóż masę do foremek. Gdy ostygnie nakryj folią spożywczą iw staw na 12 h do zamrażalnika. Po zmrożeniu każdą porcję zapakuj w oddzielny woreczek foliowy i schowaj je do szczelnego pojemnika. Przechowuj w zamrażarce.
Kostki świetnie się sprawdzą jako baza do zupy krem czy dodatek do sosu. Gdy chcemy zrobić z nich zupę wystarczy wrzucić kostkę do wrzątku i rozpuścić.
Smacznego! :-)
16 komentarzy:
Najlepsze co może być!
A w jakich proporcjach tych kostek używać? Bo chętnie bym wypróbowała przepis :)
Świetny pomysł, koniecznie muszę przygotować takie warzywne bulionetki. Że też wcześniej na to nie wpadłam :)
Zrobiłam identycznie z Waleczną Dianą przed wczoraj gwiazdki rosołowe. :) telepatia ...kulinarna telepatia...
Pozdrawiam
A.
To jest świetny pomysł. Zapisuję przepis i będę robiła wkrótce :-)
oKKKKKKKK
o rety, szukałam jakiegoś dobrego przepisu na coś w tym rodzaju... jesteś wspaniała, Haniu, dzięki! :D
Też je regularnie robię ;) Ja moim blogu umieściłam na razie 2 wersje :P
Robię podobne, ale ten przepis też wypróbuję. Pozdrawiam! :)
No proszsz. Już realizujesz. Zamieniłaś muffinki na warzywa. dzielnaś:) powodzenia!
ale świetny przepis :)
Koniecznie muszę go wykorzystać, to też gotuję tylko dla siebie i potem cały tydzień jem to samo i męczę się już zazwyczaj po kilku dniach, a że jestem przeciwniczką marnowania żywności, to przecież nie wyrzucę ;)
Łał pierwszy raz to widzę, dzięki Tobie wreszcie uwolnię się od sztucznych kostek rosołowych :)
A kiedy do tych bulionetek dajesz olej? I w sumie tak myślę że rzepakowy będzie lepszy od oliwy - potem przy gotowaniu oliwa gorzej znosi wysokie temperatury, olej rzepakowy nie traci tak szybko właściwości odżywczych...
Denver, Colorado: Nghệ thuật, Văn hóa và Điểm tham quan tuyệt vời
Những thành phố hấp dẫn du khách trên đất Mỹ
Palm Springs Mỹ thư giãn, trẻ hóa và thưởng thức
2 ý tưởng tuyệt vời cho chuyến đi đến Alaska
Trượt tuyết xe chó ở Alaska Mỹ
Kinh nghiệm du lịch Hoa Kỳ vào mùa hè
Vé máy bay đi Mỹ
Diện kiến 4 vị Tổng thống trên núi đá Hoa Kỳ
Trải nghiệm Fairbanks Alaska, đường biên giới cuối cùng ở Mỹ
Vé máy bay đi Mỹ tháng nào rẻ nhất
The planet would be a happier place if there were more people like you. You really do make a difference.
Prześlij komentarz