Zostałam ewangelizowana. Nową światłość do mojego życia wniosła moja rodzona siostra. Otóż... zaczęłam robić na drutach! :-D Nawet nie wiecie ile frajdy mi to sprawia. Szczególnie, że moja siostra nie poprzestała tylko na słowach ale także sprezentowała mi całe mnóstwo włóczek w najróżniejszych kolorach, szydełka, druty, igły, znaczniki, centymetr i pewnie jeszcze coś o czym zapomniałam gdyż jestem oszołomiona ogromem dóbr jakie otrzymałam. :-) Zapraszam zatem na bloga mojej dobrodziejki Truscaveczki co dzierga.
Pewnie zapytacie co chwilowo mam na warsztacie. Otóż dalej się trzymam klimatów kuchennych. I... Radośnie 'drutuję' ogrzewacze na kubki. Gdy tylko skończę na pewno Wam je pokażę. :-)))
Może wygląda nie najlepiej, ale wierzcie mi - taka pulpa w połączeniu z ciastem kruchym jest grzechu warta. Warto poświęcić jej kilka chwil. :)
Przyznam się Wam... Oglądam Przepis na życie. Tak, wiem, nie jest to dzieło wybitne, ale bardzo sympatyczne. Polecam szczególnie gdy macie ochotę na połączenie serialowego tasiemca z ujęciami prosto z programu kulinarnego. Plus, zdecydowanie wolę historie ludzi, którzy gotują niż są płatnymi mordercami lub dilerami narkotyków... ;)
Ale do rzeczy. W jednym z ostatnich odcinków jedn z bohaterów (Jerzy - Borys Szyc) stwierdził, że tylko źli ludzie nie lubią słodyczy... Zatem jesteście ciemnymi charakterami czy dacie się skusić na kawałeczek ciasta? :)
Jesień, jesień... Może smutno, ale zawsze pysznie. Komu placka, komu? :)
Placek z jabłkami
na dużą prostokątną blachę
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
250 g zimnej margaryny/masła
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
jabłka do przełożenia:
6 antonówek
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
jabłka do przełożenia
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka. Dodać cukier i odrobinę wody. Rozgotować na małym ogniu (często mieszając!) do momentu gdy większość jabłek się rozpadnie. Przestudzić przed przełożeniem ciasta.
ciasto
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Dla ułatwienia możecie zetrzeć margaryna na grubych oczkach tarki do warzyw. Pamiętajcie by ciasto zagniatać szybko, tylko do momentu gdy będzie w miarę jednolite. Schować do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 2 części. Większą (na spód) i nieco mniejszą (na górę). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć blachę ciastem robiąc kancik (jak na zdjęciu wyżej). Na ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować w kawałek o kształcie naszej blachy. Przykryć jabłka rozwałkowanym ciastem. Zlepić brzegi palcami. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.
Piec 45 min w 190'C.
Smacznego! :)
14 komentarzy:
ekhem....no to nie żeby coś, ale chyba nie ma na ziemi lepszego człowieka ode mnie :P krucha szarlotka wygląda baaardzo zachęcająco - oczywiście poproszę kawałeczek, mogą być dwa, ewentualnie siedem ;) a na drutach nigdy się nie nauczyłam robić za to trochę szydełkuję a druty? Może kiedyś ;)
Cieszę się, że się spodobały :) Wymyśl mi w nagrodę ciasto bez mąki, jajek i mleka :D
daj mi chwilę :>
HA!!! http://bajkorada.blogspot.com/2011/01/ciasto-pomaranczowo-migdaowe-dla.html tadaaaam..... generalnie wszystkie wegańskie przepisy...tzn większość bo mąka tam jednak będzie, ale tu akurat nie ma :)
Thanks!
: )
O, dziękuję :) Muszę znaleźć tylko zastępnik dla proszku do pieczenia, bo on, skubaniutki, zawiera mąkę pszenną :/
Ja poproszę kawałeczek. To moje ulubione jesienne ciasto.
Lubie takie ciasta. I ten film tez lubie. Ogladam go z wielka przyjemnoscia :) I baaardzo dobrym czlowiekiem jestem bo slodycze pochalaniam w baaaardzo duzych ilosciach :))
Pozdrawiam cieplo.
poproszę kawałeczek :))) ja uwielbiam słodycze :D
może zamiast proszku do pieczenia - soda?
Kruche ciasto dobre na wszystko,a już z jabłkami to idealne na jesień;)
Ps.też lubię Przepis na życie;)
Natu, dzięki. :-) Widzę, że jesteś prawdziwą kopalnia pomysłów. :)
Trus, :-)))
Minerva ;-)
Kabamaiga, proszę bardzo. :-) Herbatki? :-)
Majka, no to przybij 5! :-) Pozdrawiam! :))
Eszka, proszę, proszę... Herbatki? Kawki? Soczku? ;-)
Monisia, hyhy :-) Uff, nie jestem sama :-)) Dzięki za miłe słowa. :)
mmm... ale smacznie wygląda...!
cardamonseeds, dzięki. :-)
Prześlij komentarz