Pewnie zapytacie co chwilowo mam na warsztacie. Otóż dalej się trzymam klimatów kuchennych. I... Radośnie 'drutuję' ogrzewacze na kubki. Gdy tylko skończę na pewno Wam je pokażę. :-)))


Ale do rzeczy. W jednym z ostatnich odcinków jedn z bohaterów (Jerzy - Borys Szyc) stwierdził, że tylko źli ludzie nie lubią słodyczy... Zatem jesteście ciemnymi charakterami czy dacie się skusić na kawałeczek ciasta? :)

Jesień, jesień... Może smutno, ale zawsze pysznie. Komu placka, komu? :)
Placek z jabłkami
na dużą prostokątną blachę
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
250 g zimnej margaryny/masła
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
jabłka do przełożenia:
6 antonówek
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
jabłka do przełożenia
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka. Dodać cukier i odrobinę wody. Rozgotować na małym ogniu (często mieszając!) do momentu gdy większość jabłek się rozpadnie. Przestudzić przed przełożeniem ciasta.
ciasto
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Dla ułatwienia możecie zetrzeć margaryna na grubych oczkach tarki do warzyw. Pamiętajcie by ciasto zagniatać szybko, tylko do momentu gdy będzie w miarę jednolite. Schować do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 2 części. Większą (na spód) i nieco mniejszą (na górę). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć blachę ciastem robiąc kancik (jak na zdjęciu wyżej). Na ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować w kawałek o kształcie naszej blachy. Przykryć jabłka rozwałkowanym ciastem. Zlepić brzegi palcami. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.
Piec 45 min w 190'C.
Smacznego! :)
14 komentarzy:
ekhem....no to nie żeby coś, ale chyba nie ma na ziemi lepszego człowieka ode mnie :P krucha szarlotka wygląda baaardzo zachęcająco - oczywiście poproszę kawałeczek, mogą być dwa, ewentualnie siedem ;) a na drutach nigdy się nie nauczyłam robić za to trochę szydełkuję a druty? Może kiedyś ;)
Cieszę się, że się spodobały :) Wymyśl mi w nagrodę ciasto bez mąki, jajek i mleka :D
daj mi chwilę :>
HA!!! http://bajkorada.blogspot.com/2011/01/ciasto-pomaranczowo-migdaowe-dla.html tadaaaam..... generalnie wszystkie wegańskie przepisy...tzn większość bo mąka tam jednak będzie, ale tu akurat nie ma :)
Thanks!
: )
O, dziękuję :) Muszę znaleźć tylko zastępnik dla proszku do pieczenia, bo on, skubaniutki, zawiera mąkę pszenną :/
Ja poproszę kawałeczek. To moje ulubione jesienne ciasto.
Lubie takie ciasta. I ten film tez lubie. Ogladam go z wielka przyjemnoscia :) I baaardzo dobrym czlowiekiem jestem bo slodycze pochalaniam w baaaardzo duzych ilosciach :))
Pozdrawiam cieplo.
poproszę kawałeczek :))) ja uwielbiam słodycze :D
może zamiast proszku do pieczenia - soda?
Kruche ciasto dobre na wszystko,a już z jabłkami to idealne na jesień;)
Ps.też lubię Przepis na życie;)
Natu, dzięki. :-) Widzę, że jesteś prawdziwą kopalnia pomysłów. :)
Trus, :-)))
Minerva ;-)
Kabamaiga, proszę bardzo. :-) Herbatki? :-)
Majka, no to przybij 5! :-) Pozdrawiam! :))
Eszka, proszę, proszę... Herbatki? Kawki? Soczku? ;-)
Monisia, hyhy :-) Uff, nie jestem sama :-)) Dzięki za miłe słowa. :)
mmm... ale smacznie wygląda...!
cardamonseeds, dzięki. :-)
Prześlij komentarz