czwartek, 30 lipca 2009

Leczo w samym środku lata.


Mamy sam środek lata. Nie za ciepłego, niezbyt mokrego. Bardzo ładne lato, podoba mi się. Jednak patrząc na leczo przypomina mi się moja ulubiona pora roku czyli wczesna jesień. Jeszcze ta bezdeszczowa i w miarę ciepła. Ta która jest żółta, czerwona, zielona, brązowa... a czasem nawet fioletowa. Choć w zasadzie nazywamy ten okres polską złotą jesienią. Ale jeszcze nie czas, na razie trzeba się cieszyć tym wszystkim co przynosi nam lato. Szczególnie radują mnie świeże owoce i warzywa. A ich cena wprowadza mnie już w zupełny zachwyt. Jak myślicie da się zamrozić trochę śliwek by móc się poczuć całkiem sierpniowo w środku zimy? :-)


Składniki:

na 4 porcje

- 2 duże cebule cukrowe
- 2 czerowne papryki
- 2 zielone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 nieduże cukinie
- 3 pomidory
- kiełbasa (jeśli ktoś lubi, niekoniecznie)
- olej z winogron
- sól
- bazylia
- czarny pieprz mielony
- łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Cebulę w grubą kostkę, papryki w paseczki, pomidory obrane ze skórki w kostkę, cukinię obrana ze skórki w grubą kostkę, kiełbasę w półplasterki. Rogrzewamy olej w dużym garnku. Wrzucamy cebulę, podduszamy. Wrzucamy papryki, podduszamy. Solimy. Wrzucamy cukinie, podduszamy. Wrzucamy pomidory, podduszamy. Dodajemy kiełbasę, przyprawy oraz koncentrat. Przed podaniem zagotować.

Smacznego! :-)

6 komentarzy:

Tilianara pisze...

Mmmm, lubię takie warzywne gulasze :))) Śliczna miseczka :)

Hanna Mi pisze...

Dziękuję, ta miseczka pojawia się mniej wiecej co trzeci post. Aż mi wstyd czasem.. :-)

miika pisze...

mrrrr leczo, uwielbiam. Ostatnio często gości na moim stole. Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

Unknown pisze...

podoba mi się "niekoniecznie" :P

Hanna Mi pisze...

U mnie w domu są osoby, które niestety bez mięsa nie wytrzymają... więc musiała się w leczo pojawić kiełbaska. ;-) Ale jest zupełnie zbędna, serio! :-)

Gosia Oczko pisze...

Ojjjjjjjj tak, tak, tak! :)