niedziela, 28 czerwca 2009

Kurczak curry na parze.

Dziś pragnę zaprezentować kolejne danie przygotowane na parze. Niestety przygotowanie go nie jest już tak ekspresowe, ale warto trochę poczekać. Idealnie komponuje się z gotowanymi warzywami, które przygotowujemy w tym samym czasie. Używamy tylko jednego palnika a mamy tak dużo różnych pyszności. :-)

Jeśli obawiacie się, że tak przygotowany kurczak będzie niesmaczną podeszwą to niepotrzebnie. Wychodzi pikantny i mięciutki. Z resztą możecie poeksperymentować z innymi przyprawami. To tylko propozycja uzależniona od tego jakie przyprawy i zioła były w domu. :-)
Nie będę podawać konkretnych proporcji. Ogólna zasada ejst taka, że daną przyprawą lub ziołem należy obsypać kurczaka z każdej strony tak by nie pozostawiać 'łysych' miejsc. :-)

Składniki:

- piersi z kurczaka (ilość uzależniona od ilośći osób)
- sól
- pieprz
- curry
- tymianek
Przygotowanie:

Przygotować filety z piersi kurczaka. Obsypać przyprawami/ziołami. Zostawić w lodówce przez minimum godzinę. Gotować na parze 40 min (na pierwszym poziomie; warzywa na drugim przez 20 min).

Smacznego! :-)

4 komentarze:

szarlotek pisze...

Cudownie,że prezentujesz zdrowy sposób odżywiania:)Dwa razy w tygodniu gotuję na parze i dzięki temu zredukowaliśmy panierowanie i solenie:)A może zorganizujesz akcje: gotowanie na parze:)Może być interesująco:)Pozdrawiam serdecznie!

Hanna Mi pisze...

Może to i myśl... :-) Tylko teraz tyle akcji, że nie wiadomo za co się złapać.. :-)

kasiaaaa24 pisze...

To danie potwierdza tylko, że dietetyczne dania mogą byc i są smakowite. Ja osobiście uwielbiam mięso na parze i gotowane. Z ogromną przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)

Cremebrulee pisze...

fajny przepis, ja gotuje duzo na parze ale dawno nie bylo piersi, chyba czas sobie je przypomniec :)
pozdrawiam