niedziela, 9 września 2012

Zupa krem z dyni.

Wrzesień to najważniejszy miesiąc w roku. Trudno się z tym nie zgodzić, prawda? Po za oczywistymi sprawami takimi jak początek szkoły, czy początek jesieni, panuje także czas gdy jest sezon na mnóstwo rzeczy! Śliwki, gruszki, cukinie, papryka, ogórki, jabłka, pomidory... i oczywiście dynia. :) Szczerze przyznam, że w czasach 'przedblogowych' (czyli grubo ponad 4 lata) moim jedynym skojarzeniem z dynią były amerykańskie seriale i Halloween. Jakoś w moim domu to warzywo nie miało swojego miejsca. Jednak dzięki temu, że w naszej polskiej blogosferze jest tak wiele wspaniałych blogów, dynia znalazła wysoką pozycję w moim sercu już na zawsze. :-) Dynio droga, uwielbiam Cię!


Ogólnie ostatnimi czasy mam wielki, przeogromny wręcz, apetyt na zupy typu krem. Nie wiem czy chodzi o to, że są tak mile wypełniające, czy dlatego, że są tak wyjątkowo delikatne... Ale strasznie, strasznie umilają mi życie. Czy może być coś pyszniejszego niż miseczka takiej cieplej zupy po powrocie z pracy? :-)


Zanim doszłam do tego jak chcę zjeść mój krem z dyni dokonałam szeregu testów. Do trzech kokilek wlałam po trochu bazy i doprawiałam wedle zawartości szafki z przyprawami. Pierwsza, klasycznie, sól i pieprz. Może być, lecz to jednak nie do końca to. Druga, odważniej, imbir i gałka muszkatołowa. Troszkę przypominała mi pasztet świąteczny. ;-) Trzecia, strzał w 10, curry! Nie podejrzewałam, że to małżeństwo może się udać. A jednak! Curry to jest to! :-)


Kochani, znowu przepis wegetariański. Mam nadzieję, że dzięki mnie polubicie także zupy niegotowane 'na kościach'. :-) Zachęcam, są pyszne, zdrowe i sycące! :-)

Zupa krem z dyni z curry

Składniki:
1 kg dyni obranej
1 cebula
curry [spójrzcie koniecznie na opakowanie - niektóre curry mają już w swoim składzie sól]
ząbek czosnku
sól
jogurt naturalny
olej rzepakowy
1 filiżanka wody

Przygotowanie
Dynię umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni na oleju rzepakowym zeszklić cebulę. Do cebuli dorzucić dynię i podlać to wszystko filiżanką wody. Często mieszając doprawić dynię do stanu gdzie się rozpada tworząc papkę. Zawartość patelni wrzucić do bulionu, w którym zawsze zostawiam marchewkę - ale jest to wersja opcjonalna (pamiętaj o dużym garnku). Do garnka wgnieść ząbek czosnku - opcja, kto nie lubi ten nie musi. :-) Zawartość garnka zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i curry do smaku. :)

Ja uwielbiam takie zupy z jogurtem naturalnym. Jego kwaśność dopełnia smak, a konsystencja pięknie stapia się z zupą co tworzy cudne wzory. :-)

Smacznego! :-)

16 komentarzy:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ja wczoraj kupiłam dynię, z połowy zrobiłam babeczki, reszta na pewno pójdzie na zupę :)

Majana pisze...

Smakowita zupa! :)
Dynia jest taka ładna:)

Anna pisze...

Dostałam dynię w prezencie i od jakiegos czasu sie zastanawiam co z nią zrobić :) z przepisu na pewno skorzystam!

Anonimowy pisze...

Brzmi smakowicie :)
Nigdy nie jadłam nic z dyni, może pora się skusić :)

Veggie pisze...

już niedługo zabiorę się za taką zupę, tyle smaku mi narobiłaś

Hanna Mi pisze...

Aga-aa, super :-) Babeczki... To jest myśl! :-)

Majana, prawda? Dynie to prawdziwe ślicznotki! :-)

Anna, dziękuję, bardzo mnie to cieszy. :-))

Mmagdallenka, pora.. pora na dynię! Polecam. :-)

Veggie, super. :-) Daj znać jak smakowała. :-)

ANIA pisze...

super zupka, wygląda na bardzo rozgrzewającą, w sam raz na jesienną aurę:)

tartinka pisze...

super zupa dla osób mających problemy związane z cholesterolem - zarówno dynia jak i olej rzepakowy obniżają jego poziom :)

Aleksandra pisze...

Właśnie dostałam dynię, szukałam pomysłu, co z nią zrobić. Przepis na zupę wydaje mi się bardzo trafiony, na pewno skorzystam!

Unknown pisze...

Dziś już dziś czekają mnie wspólne chwile z Dynią w kuchni : ) mam nadzieje, że uda mi się z niej zrobić pyszny krem : )

pozdrawiam
Klaudia : )

Hanna Mi pisze...

Siankoo, dokładnie tak... Polecam spróbować. :-)

Tartinko, dobrze wiedzieć. Dziękuję za tę cenną uwagę! :-)))

Aleksandro, miło mi. :-)))

Klaudio, jestem pewna, że wszytsko poszło cudownie. :-)

Unknown pisze...

To była moja pierwsza zupa z dyni... a dorwalam ją w Oki Doki !!! zaskoczyła mnie totalnie !!! jest mega mega pyszna - dziękuję - Sylwia ;)

Patrycja Lipińska dla Dzieci pisze...

Pierwszy raz robiłam :)) REWELACJAAAA

Syn powiedzial ze to najlepsza zupa jaką jadł w życiu :))

Anonimowy pisze...

Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.

Terra pisze...

Zupa PRZEPYSZNA. Dziękuję za przepis

Anna Grzelak pisze...

Bardzo smakowała mi zupa wg Twojego przepisu. W domu często robię też dyniową zupę krem wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Również polecam sprawdzić. Przygotowuję ją z różnymi warzywami oraz przyprawami (m.in. gałką muszkatołową). Na koniec dodaję pestki słonecznika, które są wg mnie idealnym dodatkiem do tej potrawy. Bardzo dobrze podkręcają smak zupy.