sobota, 20 marca 2010

Pasta jajeczna z kiełkami rzodkiewki i brokuła.

Jutro oficjalnie będzie wiosna! Bardzo mnie to cieszy i dlatego, moi Mili, chciałabym Wam jeszcze raz przypomnieć o hodowaniu kiełków. Jak wiadomo, wiosna niestety nie jest czasem gdy sklepy, sklepiki i targi są wypełnione po brzegi świeżymi warzywami i owocami. A przecież trzeba dostarczać swojemu organizmowi witamin i minerałów. Wiem, wiem nie odkrywam Ameryki... Po prostu zachęcam do kiełkowania! Smacznie, zdrowo i chrupiąco. Czy może być coś lepszego? :-)

Mimo tego, że nie piszę tak często jakbym chciała cały czas myślę nad nowymi przepisami (szczególnie pod kątem Wielkanocy). Dziś taki maluteńki przedsmak jajkowego święta (no niestety jajka faszerowane mojej Babci to będzie moje pierwsze skojarzenie dotyczące świąt Wielkiej Nocy). Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu, szczególnie z uwagi na dużą porcję witamin zawartą w kiełkach rzodkiewki i brokuła. Mmm, pysznie. :-)


Pasta jajeczna z kiełkami rzodkiewki i brokuła

na 1 osobę

Składniki:
- 1 jajko
- garść mieszanki kiełków
- 1 łyżeczka majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo. Kiełki opłukać i pokroić. Jajko rozdrobnić widelcem w miseczce. Dodać resztę składników. Wymieszać. Pastę przyozdobić kilkoma pędami kiełków.

Smacznego! :-)

12 komentarzy:

Liska pisze...

Jak ja lubię pasty! Jajecznej dawno nie robiłam. Kiełki chciałabym hodować, ale ręki do nich nie mam za grosz. Uściski wiosenne :)

Hanna Mi pisze...

Jajeczna jest chyba naprostsza... Ale także smaczna! Kiełki rosną same. Trochę czasu, wody i gotowe. ;-)
Pozdrawiam. :-)

Monika pisze...

Witaj Poswix :) Fantastyczna ta Twoja pasta! Akurat mam kiełki rzodkiewki więc nawet się nie będę zastanawiać :)
Pozdrowienia ślę wiosenne już :-)))

Hanna Mi pisze...

Moniko, o to życzę smacznego! :-) Pozdrawiam! :-)

Szarlotek pisze...

Brokułowe kiełki są takie pyszne i aż wstyd się przyznac, bo nigdy nie łączyłam ich z pastami;/Czas chyba to nadrobic :)

Hanna Mi pisze...

Szarlotku, życzę Ci smacznych eksperymentów! Brokułowe kiełki faktycznie są pyszne. W każdej postaci i ilości. :-)

Przesyłam uśmiechy. :-)

lo pisze...

Nigdy nie jadłam kiełków brokułowych. Zaintrygowałaś mnie bardzo. Muszę to nadrobić. Pasty domowe do chlebka to coś pysznego. Pozdrawiam serdecznie i wiosennie.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

jak pewnie wiesz z mojego bloga ja to kiełkuję na okrągło i nie zamierzam przestać, bo kiełki pasują do wszystkiego :)

Ewelina Majdak pisze...

Ja bym chciała żeby ktoś kiełki wyhodował za mnie i mi podarował :D No nijak nie mam siły się za nie zabrać chociaż nawet mam ten specjalny słoik co go Bea kiedyś pokazywała :D

Hanna Mi pisze...

Aga, no oczywiście! Przybij 5 kiełkowa miłośniczko! Masz w 100% rację. Kiełki pasują do wszystkiego. :-)


Poleczko, wiesz odrobinka dobrej woli i naprawdę można sobie z tym wszystkim poradzić. Ale jakby Cię wiatry zagnały na Podlasie to zapraszam na kiełki do siebie! :-)

Ivon pisze...

Kiełki rzodkiewki to dla mnie te naj.
Ta pasta musi być rewelacyjna. Muszą ją zrobić aby zdobędę kiełki :)

Pozdrówka !!!

Hanna Mi pisze...

Ivon, i bez nawozów! Tylko chrupać, chrupać i chrupać! :-)

Uśmiechy. :-)