niedziela, 3 stycznia 2010

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i majerankiem.

Na pewno każdy z Was spotkał się już z książką Małgorzaty Kalicińskiej Dom nad rozlewiskiem. Właśnie dzięki niej nabrałam ochoty na te pierożki... Szczególnie, że lepienie pierogów kojarzy mi się z wypoczynkiem. Nie uznaję tego za jakąś ciężką pracę. Po prostu uwiebiam lepić. To bardzo relaksujące, a jakie pyszne efekty! Dziś wyszło nam skromnie, jedynie 76 pierożków. Część już się mrozi, będą jak znalazł na kojący obiad po całym dniu zalatania. :-)


Przepis inspirowany książką, ale także recepturami znalezionymi w Internecie. Te są z dodatkiem majeranku, ale następnym razem postaram się je przyrządzić ze świeżą miętą. Wtedy będą kojarzyć mi się z latem, za którym już tak bardzo tęksknię...

Pierogi znad rozlewiska

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 jajko
-200 g kaszy gryczanej
-400 g twarogu
-2 cebule
-1 łyżka majeranku
-sól
-czarny pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ser rozdrobnić widelcem. Mają być grudki. Cebule pokoić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Podstudzone składniki wymieszać ze sobą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na małe porcje. Każdą porcję rozwałkować, napełniać farszem, zalepić pierogi. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę pilnując by nie przerwać gotowania (najlepiej po jednym). Gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Podawać z przysmażoną cebulką.

Smacznego!

13 komentarzy:

Mad pisze...

Jadłam bardzo podobne pierogi w wakacje w Polańczyku- były pyszne, Twoje na pewno są równie wyborne albo i lepsze :)

viridianka pisze...

moja Babcia pierwszy raz pierogi z kaszą i twarogiem zrobiła jakieś dwa lata temu, od tego czasu goszczą u nas co sobotę :)

Lady Aga pisze...

Och, uwielbiam takie pierogi!

Ania pisze...

Jadłam podobne pierogi i bardzo mi smakowały.

poswix pisze...

Mad, oj dziękuję za miły komplement. Jesteś bardzo miła. Oj, chyba nad Soliną robią jednak lesze... :-)

Viri, o super! Pozdrowienia dla Babci! :-)

Lady Aga, cieszy mnie to. Ja chyba już też... :-)

Ania, to bardzo miło się składa. :-)

majana pisze...

Pierożki na pewno są bardzo smaczne, wyglądają apetycznie, mniam!:)
O książce słyszałam,ale nie czytałam i chyba nie będę :)
Pozdrawiam:)

Truscaveczka pisze...

Jak ja ci reklamowałam naleśniczki z tym farszem, to słuchać nie chciałaś ;) Hm, chyba wiem, co będę robić w kolejny weekend ;)

Megi pisze...

o mniam :) chyba się wproszę na jednego, jeśli jakiś zostanie;) pozdrawiam :)

Zwegowani.pl pisze...

:) wiesz, czym nas skusić :) od razu widać, że tęskniłaś i to wszystko dla nas :P
heh, wszystkiego smacznego w Nowym Roku, Haniu :)

poswix pisze...

Majanko, miło mi, że tak dobrze o mnie myślisz. Ale książkę polecam, naprawdę przyjemna! :-)

Trus, ale naleśnik to nie pieróg. ;-) Koniecznie zrób! Może nawet Olguni będa smakowały? :-)

Megi, zapraszam! Tylko szybciutko bo dziś mnie już mój Luby trochę obiadł... Ale jeszcze w zamrażarce kilka siedzi. :-)

Moi Mili Zwegowani... Ależ oczywiście! :-) Wam też samych pyszności w Nowym Roku! :-)

dwiechochelki pisze...

O widzisz, pierogi... To jest bardzo dobry pomysł!

poswix pisze...

Dwiechochelki, prawda? :-)

lena pisze...

Dzisiaj zrobiłam te pierogi, z tym że do farszu dodałam ziemniaki bo omylnie przeczytałam przepis:)
Wyszły rewelacyjne!
Bardzo syte, polecam każdemu:)