Nie wiem dlaczego, ale ostatnio najbardziej smakują mi ciasteczka w kształcie gwiazdek. Dziwne prawda? Niby wiem, że króliczki, choinki i dżindżermeny są z dokładnie takiego samego ciasta, pieczone w tym samym piekarniku... A jednak. Gwiazdki w tym roku są hitem absolutnym. Może to wpływ mrozów i tego, że gdy jadę autobusem mogę dokładnie obejrzeć płatki śniegu, bo wcale nie topnieją (przy -15'C to wcale nie jest wyczyn). Mimo tego, że śnieg przy tej temperaturze jest sypki, czysty i piękny to mam nadzieję, że te strasziwe mrozy już niedługo się skończą, bo chcę poszleć na dworze z apratem. W taką pogodę trochę się boję... Trzymam kciuka, że niedługo podwórko będzie nieco przyjaźnieszym miejscem dla początkującego fotoamatora. :-)
Zdradzę Wam małą tajemnicę... Nie wytrzymaliśmy i... Wczoraj ubraliśmy choinkę! :-) Zdjęcia na razie nie będzie, ale pochwalę Wam się moją ulubioną ozdobą choinkową. W rzeczywistości ma 3,5 cm wysokości (w zasadzie jej nie widać na choince), ale jest taka urocza... :-) ;-)
Przepich pochodzi z mojego ulubionego forum internetowego Cincin.cc. Oto link do przepisu. Jego autorką jest Agnieszka, która prowadzi blog Kuchnia Nad Atlantykiem. :-)
Ja robiłam z połowy porcji i wyszła mi caaała wielka blacha. :-)
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g masła
- 100g cukru brązowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i brązowym cukrem. Dodać masło i jajko ( zostawić część białka do posmarowania ciasteczek), wyrobić ciasto. Wlożyć kulę ciasta co najmniej na godzinę do lodowki.
Rozwałkować dość cienko ciasto i wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozbitym białkiem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 15 min w 190'C.
Smacznego! :-)
9 komentarzy:
Twojg gwiazdka wygląda bardzo kusząco :)
hmm.. może wiesz gwiazda chcę jeść gwiazki:P
hehe
Pozdrawiam,oj jak daaawno tu nie byłam:(
oh, muszą być pyszne, uwielbiam cynamon!:)
Dwiechochelki, cieszę się, że Ci się podobają. :-)
Olciaky, gwiazda.. Hihi. O taaak... ;-) Pozdrawiam i zapraszam częściej! Absolutnie! :-))
Korniku, tez jestem jego wierną fanką. :-) A najłatwieszym sposobem poznania ich smaku będzie skorzystanie z tego przepisu... Gorąco polecam! :-)
a mi w tym roku najbardziej smakują piernikowe łosie (prezent od Siostry ze Szwecji) oraz śnieżynki (to z Łodzi sobie przywiozłam)
w tamtym roku miałam fazę na gwiazdki... ciekawe co to będzie za rok ;)
Viri, hihi. :-) Też bym chciała mieć takiego łosia. Bo jak wiemy wszyscy Łoś to Superktoś. :-) Pozdrawiam Cię ciepło! :-)
Hainiu, powiem Ci ze cos w tym jest, niektore ksztalty nie smakuja tak jak inne - masz 100% racji! Ja zwykle uwielbiam serduszka i ni emoge sie wyzwolic od tego ksztaltu, ale kruche z cukrem to juz gwiazdki, nie ma jak one!
Pozdrowienia cieple sle Ci na Swieta!
Basiu, to już taka mała magia. Niby praktycznie wszystkie ciasteczka są z tego samego: mąka, cukier, jajka... Ale jednak każde są zupełnie inne. :-)
Pozdrawiam i życzę spokoju w nadchodzące Święta. :-)
A jednak. Gwiazdki w tym roku są hitem absolutnym. Może to wpływ mrozów i tego, że gdy jadę autobusem mogę dokładnie obejrzeć płatki śniegu, bo wcale nie topnieją percale comforter sets , cotton bed sheets ,
Prześlij komentarz