sobota, 11 kwietnia 2009

Drożdżowe trio. Dwie babki parzone i mazurek białkowy.


Kolejne pyszności wysokoczyły z kuchni. Prawdę mówiąc trochę musiałam im pomóc, ale i tak pięknie wyrosły... Mówię o 2 babkach drożdżowych i mazurku białkowym. Nazwa mazurek jest raczej umowna, ponieważ jest to ciasto drożdżowe, które nie posiada w swoim składzie żółtek i głównie służy do utylizacji pozostałych po babach białek. Jest delikatne i pyszne. Niestety troszkę szybko czerstwieje. Jednak znika tak szybko, że dawno już nie doprowadziliśmy tego ciasta do stanu nawet delikatnego nadczerstwienia. Spóbójcie, polecam! :-)


Baby Wielkanocne pieczone w moim w domu są wykonywane wg przepisu z książki Kuchnia Polska, wydana w 1979 roku w Warszawie przez Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne. Jest to tak zwana Babka Parzona. Bardzo ją lubię. Jest delikatna i długo pozostaje świeża. Pozwolę sobie przytoczyć naszą interpretację tego przepisu. Przepis na mazurek białkowy pochodzi z zasobów własnych. Przepis wędruje z pokolenia na pokolenie. Może pochodzi z którejś książki kucharskiej, ale nam nic na ten temat nie wiadomo... :-)

Babka Parzona

Składniki:
na dwie blaszki

- 0,5 kg mąki tortowej
- 0,25 l mleka
- 60 g drożdży
- 150 g cukru
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 100 g masła
- 50 g rodzynków
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Formy do piecznia wysmarować dwa razy tłuszczem i wysypać mąką. Rozpuścić masło. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mleko zagotować. 150 g mąki zalać wrzącym mlekiem. Rozetrzeć starannie grudki. Przykryć. Gdy masa nieco ostygnie połaczyć z drożdżami. Zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać do rozczynu. Wsypać resztę mąki i sól, starannie wyrobić. Wlewać po trochu stopione masło. Wyrabiać. Dodać rodzynki. Wyrobić. Ciasto podzielić na 2 częśći. Układać w formach tak by zajmowały 1/3 wysokości. Zostawić do wyrosnięcia. Piec ok. 1 godziny w 180'C.

Mazurek białkowy
na małą tortownicę

Składniki:
5 białek
17,5 g drożdży
0,25 szklanki mleka
0,5 kostki masła
125 g cukru
250 g mąki
szczypta soli

Przygotowanie:
Wsypać makę do miski. Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem. Dodać. Mocno ubić pianę z białek. Dołożyć ją do miski. Dodać szczyptę soli, roztopione masło i cukier. Wszystko razem wymieszać. Wlać do wysmarowanej formy. Zostawić do wyrośnięcia. Piec 30 min w 180'C.

Smacznego! :-))

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

10 komentarzy:

margot pisze...

Ale fajne te baby i mazurek a'la baba i pięknie je ozdobiłaś
Wszystkiego najlepszego

Konsti pisze...

Cho, cho, tyle smakolykow, to ci beda swieta:) Wesolwgo Alleluja!

kasiac pisze...

Baby i mazurek wzorowe! Wesołych Świąt! Spokojnych i pogodnych:)

asieja pisze...

urocze to trio!
i co najpiękniejsze - z tradycją

Majana pisze...

Podobają mi się, są śliczne i z sercem!:) Pozdrawiam :))

abbra pisze...

Co za pyszności !
Też dzisiaj piekłam babkę parzoną - z tego samego przepisu :)

Wesołych Świąt !!!

Olalala pisze...

Mniam :). Rzeczywiście pyszności :).

Waniliowa Chmurka pisze...

Mazurek białkowy?..
pierwszy raz się z nim spotykam:P

Aga z Zapiecka pisze...

Imponujące wypieki, a baby szczególnie piękne :) W przyszłym roku wypróbuję parzoną :)

Anna Grzelak pisze...

Uwielbiam takie ciasta :). Do ich serwowania przydają mi się też zwłaszcza odpowiednie sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce. Najczęściej do dzielenia i nakładania ciast używam specjalnego zestawu, w skład którego wchodzi łopatka oraz nóż. Za ich pomocą można sprawnie podać każdy deser.