
Jest to kolejene danie zaczerpnięte (a później zmodyfikowane) od osoby, któtra pokazała mi, że można w lazanii uniknąć kontaków z sosem beszamelowym. Co prawda wymaga ono nieco uwagi i wcześniejszych przygotowań, ale myślę, że warto się troszkę postarać. Quesadillas na bank będą wszystkim smakować. Polecam ten przepis na przyjście gości. Szczególnie tych bardzo głodnych.

Składniki(na 4 sztuki):
farsze
mięsny:
pierś z kurczaka
sól
pieprz
oliwa (używam z pestek winogron)
majonezowy:
1 czerwona papryka
4 ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku (po kontaktach z narzędziem służącym do jego rozdrabniania - można siekać, można kroić na plasterki.. zależy co kto lubi)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papyki
sól
pieprz
pieprz kolorowy (użyłam kamisowego, takiego z młyneczkiem)
szczypta cukru
serowy:
15 dag sera startego na grubej tarce
4 placki tortilli (koniecznie z mąki)
jogurt nauralny
Przygotowanie:
1. Rano, lub godzinę przed pieczeniem:
- przygotować mięso: pokroć surowego kurczaka w kostki o boku 1,5-2cm, posolić, popieprzyć, zalać oliwą tak by wszystkie cząstki były nią otoczone; schować do lodówki.
- przygotować sos majonezowy: pokroić w drobną kosteczką paprykę i ogórka, dodać majonez oraz przyprawy, wymieszać, wstawić do lodówki.
2. Na chwilę przed pieczeniem:
- utrzeć ser
- wylać zawarość miski z kurczakiem na rozgrzaną patelnie, dokładnie usmażyć kawałki kurczaka, po usmażeniu zdjąć z patelni by kawałki nie nasiąkały pozostałym na patelni tłuszczem
- wyjąć sos majonezowy z lodówki
- przygotować tortille
3. Przygotowanie poszczególnych porcji:
- z folii aluminiowej odciąć kawałek, który będzie na tyle długi, że gdy położymy na nim placek tortilli będziemy mieć 5cm zapasu od brzegów
- na folii ułożyć tortillę
- na połowie tortilli ułożyć: warstwę sera, warstwę mięska, warstwę sosu.
- placek złożyć na pół i zawinąć go w folię tak by powstał jakby foliowy pierożek, starajmy się robić to w miarę szczelnie
4.Zapiekać w temperaturze 180'C przez 15-20 min.
5. Przed podaniem wierzch tortilli posmarować jogurtem naturalym. Można też użyć sosu salsa lub quacamole.
Smacznego. :-)
3 komentarze:
Podobał mi się Twój stary wizerunek, ale ten look też baaardzo smakowity :)! Z chęcią zjadłabym sobie taką tortillę, bo dawno jej nie jadłam, a swego za nimi szalałam (zainspirowana McDonald'em i ichniejszą tortillą oczywiście ;)).
A ciekawe co ja zrobię w Wielkim Poście :)... W końcu słodkości trzeba mocno ograniczyć...
Pokazałam przepis Rebece - jej mąż właśnie lubi takie extra-hot-spicy-burning-like-hell jedzenie :D Wczoraj miałam okazję z bliska obserwować przyprawę z Indii, ostrą paprykę, po dotykaniu której spuchły mi opuszki palców ;)
No to się biedak zawiedzie... Bo jak pisałam wcześniej, jest to wersja light a la poswix... :-( Ale jak coś mogę wysłać, oryginalny przepis gdzie są marynowane papryczki czili i takie tam różne.. ;-)
Prześlij komentarz