sobota, 10 stycznia 2009

Rosół wołowy z kluseczkami kładzionymi.

Gdy za oknem jest właśnie tak...


...tak pięknie i mroźno...

...najlepszym sposobem na rogarznie się i nabranie sił jest....

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

...Zimowy Festiwal Zupy. :-)

Moją pierwszą propozycją w tej zabawie jest rosół wołowy z kluseczkami kładzionymi. Pomysł na niego wypłynął bardzo przypadkowo. Będąc ostanio w sklepie mięsnym zainteresowało mnie prostokątne 'coś' spoczywające w sklepowej lodówce. Okazało się, że był to szponder wołowy specjalnie poporcjowany do gotowania zupy. Jak widać nawet robiąc zakupy można się dowiedzieć wielu ciekawych i praktycznych rzeczy. :-)

Przepis ten jest wykorzystywany w mojej rodzinie, nie wiem dokładnie skąd do nas przybył. ;-)

Składniki:

zupa:
- 50 dag szponderu wołowego
- 3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 seler
- 1 duża cebula
- 2 grzybki suszone(prawdziwki)
- sól
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- woda
- koperek

- 2 jajka
- 0,75 szklanki mąki
- zimna woda
- sól

Przygotowanie:

zupa:

1. Bierzemy duży garnek i gotujemy w nim wołowinę przez godzinę na bardzo, bardzo wolnym ogniu.
2. Do garnka dodajemy resztę składników i gotujemy wszystko razem przez kolejną godzinę także na wolnym ogniu.
3. Po ugotowaniu przecedzamy zupę. Usuwamy selera, pietruszkę, grzybki, cebulę, ziele, listki i pieprz. Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy do zupki. Jeśli ktoś lubi dodajemy pokrojony koperek.

kluseczki:
1. Mikserem ubijamy jajka z mąką i kilkoma łyżkami zimnej wody. Sól dodajemy do smaku.
2. Kluseczki kładziemy za pomoca łyżki na osoloną wrzącą wodę. Należy kłaść małymi porcjami ponieważ kluski podczas gotowania znacznie zwiększają swoją objętość. Gotować klika minut.

WAŻNE: Gdy podajemy rosół należy najpierw nałożyć do talerza kluseczki, a później zalać je zupą. Dzięki temu rosołek nam nie zmętnieje.

Smacznego. :-)

Brak komentarzy: