niedziela, 2 listopada 2008

Gotujemy po polsku - babka ziemniaczana.

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Niedawno zwiedzając inne blogi kulinarne znalazłam zaproszenie do Gotowania po polsku. Idea tej akcji bardzo przypadła mi do gustu i pragnę zamieścić przepis na moja ulubioną lokalną potrawę(jestem sobie Podlasianka...), czyli babkę ziemniaczaną. W moim domu danie to jest absolutnie kultowe. :-)




Tak wygląda chwilę po wyjęciu z pieca. A jak pachnie... Mmmmmm.....
Najwyższa pora zdradzić przepis! :)

Składniki (na dwie spore babki, spokojnie można zaprosić gości, wielu gości):
2 kg ziemniaków
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
3 duże cebule
2 pałki kiełbasy (można część kiełbasy zastąpić boczkiemwędzonym)
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce lub na specjalnej maszynce. Odsączyć nadmiar wody z ziemniaków. W międzyczasie na słusznej ilości oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę a później razem z cebulą podsmażyć wędliny pokrojone w półplasterki (kiełbasa) albo w kostkę (boczuś).
2. Do utratych ziemniaków dodać CAŁĄ zawartość patelni(troszkę przestudzić - nie wrzucać mocno gorącej). Wymieszać. Dodać mleko, jajka, mąkę, pieprz i sól. Wymieszać bardzo dokładnie. Piekarnik powinen się już grzać.
3. Przygotowac naczynia żaroodporne. Wyśmarować je tłuszczem i obsypać tartą bułką. Prezelać masę do naczyń.
4. Babkę piec godzinę w temperaturze 200-220'C (można czas wydłużyć jeśli uznacie, że jest niedopieczona, ale bez przesady).

Smacznego. :-)

Brak komentarzy: