
Tajemnicą tego przepisu jest mięso mielone. A raczej to, że mięsko użyte do tych pulpecików powinno być zmielone w domu. Z mięsa kupnego nie wychodzą tak dobre. Chodzi nie tylko o smak, ale konsystencja też jest zupełnie inna. Zresztą wszyscy dobrze wiemy, że do mięsa mielonego w sklepie dodawana jest słonina, czyli składnik, który wcale a wcale nie kojarzy mi się z pojęciem 'zdrowe odżywianie' lub słowem 'lekkostrawny'. ;-)
Pragnę zaznaczyć, że do przygotowania pulpecików będzie niezbędne urządzenie do gotowania na parze albo specjalny garnek, który stawiamy na kuchence. :-)
Składniki:
na 6 pulpecików czyli na 3 osoby
- 400g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 czerstwa bułka
- 0,75 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 pęczka koperku
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Przygotować mięso. Bułkę (czerstwą) namoczyć w mleku. Pokroić koperek.
2. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Podzielić na 6 częśći. Formować pulpeciki dłońmi zwilżonymi zimną wodą.
3. Jeśli korzystamy z garnka pulpecicki układać na plasterkach surowej marchewki (żeby nie przystały). Gotować 15-20 minut.
Smacznego! :-)
8 komentarzy:
A to zdrowiutkie kuleczki :)
Mniam, bardzo lubię takie zdrowe obiadki :)
Smakowite ! Zdrowo i dietetycznie – czyli tak jak powinno być na wiosnę :) Ale do mnie mięso przemawia pod każdą postacią ;) Pozdrawiam :)
O mamusiuu! Ja chcę taki obiad!!!:D
Uwielbiam pupleciki:D
Bardzo lubię. :) Chociaż na parze nigdy nie robiłam... Zawsze w rosole topiłam... ;-)
bardzo lubię i ja takie pulpeciki
koniecznie z koperkiem!
Pulpeciki ostatnio widziałam u MArgot. Ale nie na parze- te brzmią jednak trochę lżej :) Ja jednak lubię pulpety w każdej postaci!
Mnaiam.
Świetny pomysł z pulpetami na parze. u mnie króluje w większości kuchnia wegeteriańska i rybna, jednak zamierzam poeksperymentować czasm z mięsem i myślałm własnie o czyms lekkim na parze. Pewnie wypróbuję.
Prześlij komentarz