środa, 1 kwietnia 2009
Mizeria z kiełkami.
Kiełki same są smaczne. Ale... Człowiek nie kólik i bardzo lubi mieszać, łączyć oraz komponować smaki. Zatem przygotowując obiad postanowiłam tradycyjnemu przepisowi na mizerię nadać bardzo wiosenny charakter. Prawdę mówiąc najlepiej to połączenie wyszło wizualnie. Z resztą widać to na załączonym obrazku... Jednak nie martwcie się kiełki zaostrzyły troszkę smak suróweczki. :-)
To jest pierwszy przepis związany z wykorzystaniem kiełków. Mam nadzieję, że znajdę dla nich więcej zastosowań. Do ciasta pewnie się nie nadają, ale na słodyczach świat się nie kończy. Chociaż... ;-)
Składniki:
na 3 osoby
- 1 długi ogórek
- 4 rzodkiewki
- 1 garść kiełków (u mnie rzodkiewka+soczewica)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
każdy wie, ale dla porządku przypomnę
1. Dokładnie umyć warzywa.Kiełki opłukać. Ogórka obrać.
2. Warzywa i kiełki pokroić. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Dodać jogurt. Wymieszać.
Smacznego. :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
Ach następne bardzo kuszące dania z kiełkami
Pięknie się ta mizeria prezentuje:)
Swietne, swieze i wiosenne danie!
kolorowe i pyszne
urozmaicenie dla zwykłej mizerii
podoba mi się
Piękna,wiosenna, słoneczna i zdrowa :)
Ślicznie ta mizeria wygląda I taka wiosenna, aż ma sie ochotę na same lekkie dania
o jak wiosennie i świeżo :) i ta magia kiełków :)
...I kiełki :D
:-DDDDDDDDDDDDDDD
Prześlij komentarz