środa, 12 grudnia 2012

Pebbernødder. Duńskie ciasteczka.

Nie da się ukryć, że idą Święta. Osobiście jestem z frakcji, która woli Wielkanoc, ale za to Boże Narodzenie ma jeden aspekt, którego absolutnie nic i nikt nie pobije. Ciasteczka i pierniczki. :-) Po prostu kocham słodycze z korzenną nutą. Są absolutnie genialne. Po za tym, cudowne jest to, że każdy kraj ma swoją odmianę ciasteczek bożonarodzeniowych. Niby wszystkie są podobne, ale jednak zupełnie inne. To chyba jest w nich najpiękniejsze. :-)

W poprzednich latach proponowałam Wam już Lebkuchen oraz Pepperkakor. W tym roku chciałabym zachęcić Was do upieczenia Pebbernødder. Są to duńskie ciasteczka bożonarodzeniowe, które serwuje się zwyczajowo do herbaty. Ich piękna nazwa natomiast jest złożeniem dwóch słów pebber - pieprz oraz nødder - orzech. Mnie osobiście skusiły białym pieprzem w składzie. Wbrew pozorom jest to składnik bardzo magiczny, nadający ciasteczkom dość oryginalny smak. Naprawdę polecam spróbować. :-)


Dziś postanowiłam skupić się na pokazaniu Wam jak wyglądają poszczególne etapy przygotowania ciasteczek. Gdy wymieszamy już wszystkie składniki razem ciasto należy podzielić na kulki (6 jeśli robimy ciasto z całej porcji). Następnie każdą kulkę zamieniamy w wałeczki o średnicy około 2-3 cm. Następnie kroimy je na kawałki o długości około 2 cm. Układamy je na papierze do pieczenia. Nie rosną zbytnio, więc odstępy między ciasteczkami nie muszą być duże. :-)


Mają uroczy kształt, prawda? :-) Są słodziutkie, po prostu słodziutkie! Jestem tylko nieco rozczarowana tym, że wyszło mi tak mało pęknięć. :-)


Przepis, z którego korzystałam jest tu. Pieprz i gałkę dodałam po wczytaniu się w komentarze. :) Proporcje są podane kontrowersyjnie, gdyż masło jest na szklanki. Polecam użycie takich gotowych miarek odmierzających np 1 cup, 1/4 cup itp lub tej samej szklanki np od Nutelli. :-)

Pebbernødder (Danish Chistmas Cookies)
na 80-100 sztuk

Składniki:
1 szklanka prawdziwego masła
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
0,5 łyżeczki białego pieprzu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 175'C. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodajemy jajka. Masa będzie wyglądać na zważoną. Tak ma być. :) Dodajemy przyprawy i mąkę. Mieszamy ciasto łyżką a następnie wyrabiamy rękami. Jeśli wyda się za luźne można dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kul. Każdą rozwałkowujemy na wałeczki szerokości 2-3 cm i kroimy je na kawałki szerokości około 2 cm. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-20 min w 175'C. Ciasteczka się nie rumienią. Mają być po prostu upieczone na wskroś. 

Smacznego!

14 komentarzy:

Domi pisze...

bardzo lubię połączenie kardamonu z białym pieprzem, szczególnie w towarzystwie cytryny i kokosa :D
a ciasteczka świetne, nigdy się z takimi nie spotkałam, śliczne są!

ALB pisze...

myślisz, że można zwykłą mąkę zastąpić razową czy może nie wyjść? : )

iv pisze...

śliczne! :)) mmhmmmm muszą smakować cudownie :)

Majana pisze...

Świetne ciacha!:)

Ewa pisze...

pięknie wyglądają! muszę kupić biały pieprz i biorę się za pieczenie! :)

asieja pisze...

ja jestem zdecydowanie z frakcji bożonarodzeniowo lubnych, ciasteczka są super

AiS*Nene pisze...

No, wiedziałam, że to na pewno będą jakieś pierniczki ;P

Ja tego roku pozostanę przy naszych rodzimych ;]

Pozdrawiam!
N. z nenechasobie.blogspot.com

Hanna Mi pisze...

Arbuzowedaiquiri, o to bardzo oryginalne połączenie. :-) Takie zupełnie niespotykane. Jak to razem sprzęglić... Czuję się zainspirowana! :-)

ALB, myślę, ze można :) one nie rosną nic a nic. Tylko nie wiem czy ta sama ilość mąki będzie. Radziłabym wybrać mąkę żytnią typ 720 i nie wsypywać całej mąki od razu i mieć tez troszkę w zapasie, by móc na bieżąco monitorować konsystencję ciasta. :)

Iv, zapraszam na degustację... :-*

Majana, dzięki! :)

Ciachomania, daj znać jak wyszły. :-) Koniecznie!

Asiejo, dziękuję za miłe słowa. :-)))

AiShingigami, prawie zgadłaś :-) Brawo. :-) Tradycyjne są pyszne, ale warto czasem zrobić coś innego. :-)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

Az sie rozmarzylam ze te ciasteczka sa obok mnie :-)

Hanna Mi pisze...

Aga-aa, w sumie to jeśli nie masz planów na wieczór zapraszam na ciasteczka. :-) Mieszkam przy samym dworcu, latwo trafić... ;-)

Pyskara pisze...

coś wspaniałego! pozdrawiam :)

Majana pisze...

Haniu, życzę Ci wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok, spełnienia marzeń i dużo pyszności:)

Hanna Mi pisze...

Aisa, dzięki. :-)

Majano, dziękuję nawzajem. :-)

Chuyên trang đi Mỹ pisze...

Trải nghiệm Bờ Tây USA Hoa Kỳ và khám phá khu dân cư LGBT
Khám phá và trải nghiệm 5 cuộc thi marathon USA Mỹ
Top 2 công viên quốc gia đẹp nhất Alaska Hoa Kỳ
Top những nơi đầy tự hào USA Hoa Kỳ mà bạn không thể bỏ lỡ
Alaska, điểm dừng lịch sử trong biên giới cuối cùng Hoa Kỳ
West Hollywood USA Mỹ: Ăn uống, mua sắm và cuộc sống về đêm
ĐI DU HỌC MỸ CẦN CHUẨN BỊ NHỮNG GÌ
Điểm danh những bảo tàng cổ nhất Boston
Yellowstone Grand Canyon Hoa Kỳ
Colorado trải nghiệm một cuộc phiêu lưu Hoa Kỳ